/

Com aconseguir un estalvi en la calefacció de la teva llar?

Durant l’hivern augmenta el consum de la calefacció, provocant més emissions de CO2 al medi, més contaminació i una despesa elevada en la factura. Es calcula que a Espanya la despesa mitja anual en calefacció es de 800€ per habitatge.

A continuació, et donem alguns consells senzills i pràctics per començar a estalviar en calefacció i a l’hora fer de la teva llar un lloc més càlid i estalviar en la factura de la llum i gas.

1.    Temperatura adequada de la calefacció.   A l’ hivern, la calefacció ha d’estar entre els 19ºC i 21ºC.  Per cada grau de més, el consum de l’energia augmenta aproximadament un 7%.

2.    Aprofitar les hores de sol per escalfar la casa. Estalvia obrint les cortines i aixecant persianes en aquelles estances on hi incideixi el sol durant el dia. Pel contrari, quan no hi hagi sol i la temperatura baixi (mitja tarda), és convenient córrer les cortines i baixar les persianes per mantenir l’escalfor.

3.    Ventilació i fuites de la calefacció.   Ventilar la casa en les hores centrals del dia —no fa tanta fred— uns 5 minuts solen ser suficients.  Tancar portes i finestres perquè no se’n vagi l’escalfor interior. Assegurar que les obertures tanquen correctament per evitar una possible entrada d’aire fred, col·locar juntes de goma, escuma, raspalls. Per a les portes existeixen elements especials.

 

4.    Aïllament tèrmic.   Si el nostre habitatge no està ben aïllat o presenta ponts tèrmics, la sensació de desconfort augmenta. Una bona solució és aplicar l’aïllament per la part l’interior, aconseguint que l’escalfor no es perdi.

5.    Utilitzar catifes que redueixen la pèrdua de calor pel terra.  Col·locar els mobles contra les parets més fredes, ajuda a mantenir la calor en l’estança i actua com a barrera del fred.

6.    Canviar els tancaments si són vells i obsolets.  Instal·lar tancaments amb ruptura de pont tèrmic i vidres dobles o triples. Deixar-se a consellar per un bon professional. És una inversió costosa però l’amortitzem ràpidament.

7.    Programació de la calefacció.  Els aparells més moderns es poden programar de la mateixa caldera. Apagar-la si estem fora de casa, hores centrals del dia, etc.  Realitzar un correcte manteniment anual de la caldera ens ajuda a evitar despeses innecessàries i estalviar.

8.    No tapar els radiadors.  No col·locar a sobre roba, ni utilitzar-los per assecar roba. No tapar-los per cortines ni situar-los darrera mobiliari —sofàs—. Tot això contribueix a incrementar el consum d’energia.  Col·locar vàlvules termostàtiques que regulen la temperatura de cada radiador independentment, podem estalviar fins a un 15%.

9.    Aprofitar la calor dels electrodomèstics.   La calor transmesa pels electrodomèstics, sobretot en la cuina —foc, forn, nevera— ajuda i contribueix a generar escalfor.

Centre d'assessorament i gestió de la construcció - Adolf Cabañas Egaña